Quan algú fa l’aniversari té ganes d’envoltar-se d’amics, organitzar una festa i compartir l’alegria amb la màxima gent possible. És el cas de la Banda Unió Musical de Tarragona, que enguany bufa les 20 espelmes en un bon estat de forma i molt ben acompanyada. Al maig, en l’habitual concert de primavera, van participar a la temporada inaugural del Teatre Tarragona acompanyats de la Banda Simfònica de Reus. Al setembre, en la clàssica cita de Santa Tecla, comptaran amb la presència de la Banda Municipal d’Alcanar. I dissabte, en la indispensable vetllada del Festival d’Estiu, compartiran cartell amb la Unió Filharmònica d’Amposta, en una actuació batejada com Bandaniversari.

Fer de la necessitat virtut. La banda tarragonina ha sabut aprofitar el xàfec que va caure la tardor passada i va obligar a traslladar la trobada de bandes de tot Catalunya al Camp de Mart. La Unió Filharmònica d’Amposta, una de les agrupacions convidades, va quedar encantada de poder tocar sota la carpa del Camp de Mart i amb les muralles com a teló de fons i va sortir amb ganes de repetir experiència. Dit i fet! Aprofitant que el director de la banda ebrenca compleix 25 anys al càrrec, dissabte els espectadors podran gaudir d’un concert amb dues bandes i amb obres de Chapí, Katxaturian i Holst entre el repartori.

L’aniversari arriba en un bon moment amb l’entitat, amb més de 100 músics i 250 socis i amb la perspectiva d’aconseguir un nou local que acabi amb els anys d’itinerància per diferents racons de la ciutat. Al capdavant de la formació s’hi troba des de fa dos anys Òscar Miguel Losada, de només 33 anys, que va substituir Joan Baptista Meseguer. “Ha aportat un estil diferent. El que li falta d’experiència ho supleix amb energia. I tots els canvis estimulen“, apunta Alícia Rubalcaba, presidenta de l’entitat, qui ha viscut els 20 anys de la Banda en actiu tocant el fiscorn o la trompeta.

La Banda no falta mai a cap cita important, posant la banda sonora a les cites rellevants de la ciutat: de la Setmana Santa a Santa Tecla, passant per les festes de barri, l’ofrena de l’Onze de Setembre o qualsevol acte puntual, com el lliurament de la bandera dels Jocs Mediterranis d’aquesta setmana. I sempre buscant la complicitat amb altres entitats. Així, els teclers d’oïda fina hauran notat que el 22 de setembre, en la Cercavila, la Banda sempre toca l’Amparito Roca quan arriba al local de la Colla Jove, al carrer Cós del Bou, així com també toquen el pasdoble dedicat als Xiquets de Tarragona quan passen pel carrer Santa Anna.

La posada en marxa de l’Escola, també fa gairebé 20 anys, ha permès garantir el relleu professional sense renunciar a la qualitat. Qui passi per les aules no només hi trobarà nens i joves, sinó que s’ha convertit en un refugi per a aquells adults que han descobert la passió per la música de forma tardana. “Sense arribar a ser professionals, a la Banda s’hi trobaran diferents graus de dificultat i tothom té el seu protagonisme“, explica Rubalcaba. De fet, la Banda Infantil va haver de rebatejar-se com a Banda d’Iniciació perquè persones de cinquanta anys d’infants en tenen poc.

L’any 1993, un grup de gent fonamentalment jove i amb molta empenta va escindir-se de la Banda Ciutat de Tarragona, fugint d’un excessiu tradicionalisme i amb ganes d’evitar jerarquies i provar coses noves. 20 anys després l’entitat es manté, tot i el context econòmic, més viva i present que mai i amb el mateix esperit.

Jordi Suriñach