Els nens són els protagonistes a mitja tarda d’un dia laborable qualsevol. La majoria acaben classe, ja sigui de l’Estudi de Música o del Taller – Centre de Dansa Maribel Soler. “I si vinguessis cap al vespre et trobaries amb la gent del Cor l’Àncora”, expliquen. De fons, aliè al tràfec d’infants i pares, sona un piano tocat per mans novelles. La Cooperativa Obrera Tarraconense (COT) bull, i això que avui no hi ha activitat en el Teatre El Magatzem, un dels seus racons més emblemàtics.

Un dels principals actius de la COT és la seva seu, un edifici modernista, gairebé centenari, situat a la cruïlla dels carrers Fortuny i Redding. Al llarg de la seva història en aquesta indret de la ciutat s’hi havia barrejat l’activitat econòmica amb la cultural, però des dels anys 80 el segon vessant ha monopolitzat l’espai. “La Cooperativa és una entitat de serveis culturals, com un ateneu tradicional“, explica Dionisio de la Varga, president d’una entitat que actualment compta amb 140 socis. En aquests moments vuit entitats hi tenen el seu local i hi realitzen activitats regularment: el Casal Tarragoní, el Cor l’Àncora, l’Ateneu Republicà, l’Estudi de Música, el Taller – Centre de dansa Maribel Soler, l’Associació Allende en Tarragona, l’Escola Lacaniana de Psicoanàlisi i la Federació Associació de Pares d’Alumnes de Catalunya.

Els responsables de la Cooperativa aposten clarament per esdevenir “un aixopluc i intentar vehicular al màxim possible associacions i activitats de diferents agents locals –explica Xavier Plana, vocal d’activitats–, i en aquests moments de crisi, encara més“.

El principal actiu de la Cooperativa Obrera Tarraconense és la seva seu, un edifici modernista gairebé centenari

La COT, que l’any 2004 va rebre la Creu de Sant Jordi, també gestiona el Teatre El Magatzem, situat als baixos de l’edifici, una sala entranyable de petit format amb capacitat per a 150 espectadors que durant tot l’any acull una programació on, prioritzant els artistes locals, s’hi barregen música, teatre, màgia i “espectacles Infantils, que quan no es feien enlloc es van començar a fer aquí“, recorda Alícia Gonzàlez, encarregada de l’àrea administrativa. A tot plegat s’hi suma l’Aula d’Arts Escèniques, que periòdicament ofereix cursos de formació.

El futur de l’entitat passar per augmentar-ne la massa social i el rellançament de les activitats, mantenint els acords existents amb les associacions i buscant-ne de nous, sempre tenint cura de la viabilitat econòmica. “La Cooperativa té vocació d’Ateneu però també s’ha d’entrar al segle XXI i estem treballant en un pla estratègic per fer-ho”, explica Plana. Tot plegat, sempre mantenint una vocació de servei públic, tal com resumeix de la Varga: “el nostre valor patrimonial està al servei de la ciutat“.