L’Ariadna Brunet sent una gran estimació cap a la seva ciutat, Reus. Es passa, però, moltes hores a Tarragona, un lloc on se sent acollida i que li agrada especialment perquè, diu, és molt fotogràfic. De fet, en aquests moments està estudiant fotografia a l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació, una passió que compagina perfectament amb la feina de vetlladora escolar. Allò que li agrada més de Tarragona són els seus racons i les seves tradicions…

Sota el perfil d’@ariadnabrunet, a Instagram la descobrireu amb una galeria plena de sensibilitat i elegància, d’imatges de línies definides i amb un gran treball de contrast al darrere; també hi trobareu minimalisme, doble exposició i amor profund pels detalls. Per aquests motius, ella serà La Fotògrafa Convidada del mes de març a les xarxes de Tarragona Cultura. Avui, abans d’iniciar la seva sèrie, us proposem que la conegueu una mica més a fons…

Foto d'Ariadna Brunet (@ariadnabrunet a Instagram)

Foto d’Ariadna Brunet (@ariadnabrunet a Instagram)

Quins són els actes culturals de Tarragona que més t’agraden? I, en general, els que més t’agrada fotografiar?

Des de molt petita m’ha cridat l’atenció qualsevol acte tradicional, i n’he format part ja sigui activament o fent fotografies (castells, seguicis, etc). M’agrada allò que cada ciutat té d’especial i que la fa única en relació a la resta de ciutats. Si he de triar alguns actes tradicionals em quedaria amb els de foc i amb els castells. Els de foc desprenen vida, cicles que es tanquen, adrenalina. Els castells, passió, força, superació personal i de grup. Concretant, m’agrada molt la festa major o el Carnaval, són dies molt intensos fotogràficament i vitalment parlant. També m’agrada molt la música, fotografiar concerts, mirades, capturar instants.

Fa molt de temps que ets a Instagram? 

Des de 2013, crec. Vaig arribar-hi mirant les aplicacions de fotografia que hi havia a l’Apple Store i vaig voler saber què era, ja que tothom en parlava.

Què t’aporta estar en aquesta xarxa social? Què té de bo i de no tan bo?

Per a mi és un joc amb què he pogut conèixer altres mirades que, en moltes ocasions, han deixat de ser virtuals per convertir-se en amics amb qui pots fer un vermut. També gràcies a la xarxa he pogut exposar al Museu d’Art Columbus d’Ohio dues fotografies escollides entre més de deu mil a l’exposició col·lectiva #Mobilephotonow; per tant, puc dir que m’ha aportat moltes coses positives.

Té coses dolentes, és clar. A vegades la qualitat fotogràfica és el que menys importa i el joc passa a ser una lluita empresarial del “qui més seguidors té, guanya o va convidat”. Sé que són les normes del joc i que Instagram també és un aparador on veure i fer-se veure.

Per què creus que alguns fotògrafs professionals mostren reticència a ser-hi?

Tampoc estan obligats a fer-ho. És un joc fotogràfic, però amb unes normes no implícites que has de conèixer si vols difondre el teu treball i que arribi a la gent. El que em fa pensar molt és que grans fotògrafs pengen a Instagram fotos brutals i no tenen repercussió ni seguidors quan fotogràficament són boníssims.

Digue’ns 5 usuaris d’Instagram que no ens hem de perdre i per què?

@ninadalua. Per la aquesta mirada tan tendra que transmet fotogràficament, i la simplicitat en les petites coses.
@teaonthemoon. La seva galeria esta plena de màgia i imaginació, un petit món molt ben cuidat i preciós.
@castafioredixit. Una mirada tendra, detallista, transmet sensibilitat amb fotografies que t’arriben a primer cop d’ull.
@mariacomag. Una gran fotògrafa, onírica i suggerent.
@cardellach. Amant de la natura, paisatges i dels animals. Amb una gran sensibilitat.

Quina és la teva relació amb la fotografia? 

M’hi vull dedicar professionalment. M’agrada molt el fotoperiodisme i especialment m’agrada centrar-me en la cultura. Fa temps que m’hi dedico; primer la vaig descobrir amb una càmera que em van regalar. També vaig fer algun curs i, sobretot, amb la pràctica del dia a dia i publicant fotografies a diaris digitals o webs especialitzades.

Quins temes t’agrada tractar quan fas fotografies?

Els detalls i captar els instants. M’agrada la fotografia de natura i de qualsevol aspecte cultural. Crec que puc aportar-hi sensibilitat i una visió molt personal.

Foto d'Ariadna Brunet (@ariadnabrunet a Instagram)

Foto d’Ariadna Brunet (@ariadnabrunet a Instagram)

Des del teu punt de vista, què és el que fa que una foto sigui bona o no ho sigui tant?

La sensibilitat i força que pot transmetre. Que s’allunyi dels estereotips, que em sorprengui. En certa manera m’ha de captivar.

Ens podries dir els teus fotògrafs preferits, aquells en què et fixes i vols “imitar”?

Penso que cadascú ha de tenir i trobar el seu estil. No crec en imitacions ni còpies. M’al·lucina Anselm Adams i Cartier-Bresson, dos dels grans! També Ibai Acevedo o Mònica Bedmar.

Quin paper té la fotografia en el món en què vivim? Per a què creus que serveix?

Imprescindible i brutal. Vivim en un món on la imatge n’és el centre. Informa i ens posiciona, però també ens aporta mirades personals i ens fa créixer. La fotografia viu un boom. Crec que la gent hi està molt interessada, ja sigui amb un dispositiu mòbil o amb càmeres digitals. Cada vegada hi ha més gent fent fotografies, compartint visions i això és molt interessant. Personalment també m’agrada la fotografia analògica i el retorn als processos antics, més tècnics i menys freqüents i estereotipats.

En la teva sèrie per a Tarragona Cultura, tractaràs el tema de l’art urbà. Què el fa tan atractiu per als instagramers?

És una expressió artística i aporta una mirada a vegades transgressora o poètica. Dóna vida i veus a espais quotidians i que poden ser captats per un fotògraf. A vegades són mirades efímeres i que queden fixades per la fotografia.

Com el tractaràs en la teva sèrie?

Intentaré tractar la quotidianitat i convivència d’aquest art amb el nostre dia a dia. Fixar el que pot ser efímer en una sèrie que espero que agradi. També redescobrir espais.

Foto d'Ariadna Brunet (@ariadnabrunet a Instagram)

Foto d’Ariadna Brunet (@ariadnabrunet a Instagram)

Aquest mes us proposem que acompanyeu la nostra Fotògrafa Convidada amb imatges que reflecteixin l’art urbà a la ciutat. Cada setmana mencionarem un dels participants i al final del mes en publicarem un recull en aquest mateix blog. Per participar en el repte, us proposem l’etiqueta #LaFotògrafailArtUrbà.

Moltes gràcies, Ariadna! Ja tenim ganes de veure les teves fotos!

Imatges: Ariadna Brunet
Entrevista: Rosa Comes