Si les produccions d’òpera normalment ja són multitudinàries, a Tarragona encara ho són més. Prop de 500 persones, entre cantants, músics, ballarins i altres col·lectius, se sumaran a la companyia habitual de L’home del paraigua, l’òpera collage que donarà el tret de sortida al Festival d’Estiu de Tarragona el 8 de juliol.

“Aconseguim que cada representació sigui única i irrepetible”, assegura Joan Martínez Colás, compositor i director de l’espectacle. Pot semblar una afirmació un pèl presumptuosa, però en aquest cas té tota la raó. L’home del paraigua és, en bona part, una òpera convencional, però inclou diferents números que s’adapten a l’entorn local, amb la participació d’artistes i entitats de la localitat on té lloc la representació.

Aquesta aposta per la creació col·lectiva, conjuntament amb l’ús de les noves tecnologies i de la participació del públic, fan que el concepte tradicional d’òpera sigui imprecís, i per això parlen d’òpera collage a l’hora de definir-la. “El futur de l’art passa una mica per aquest camí. Hem de trencar barreres i hem d’acollir la gent. Potenciar la creativat és fonamental i en aquest espectacle donem un espai de creixement per a tothom”, assegura Martínez Colás, convençut que la seva aposta tindrà continuïtat.

L’home del paraigua al qual fa referència el títol és Vicenç Ferrer, el missioner català que durant molts anys va desenvolupar una ingent tasca social a la regió d’Anantapur, al sud de l’Índia, on precisament era conegut amb aquest sobrenom. Al llarg de tres actes els espectadors tindran l’oportunitat de repassar la vida de Ferrer, des del naixement a Barcelona i l’impacte de la Guerra Civil fins al seu llegat, dirigit actualment per la fundació que porta el seu nom.

El procés per aconseguir que tot aquest engranatge funcioni és llarg i laboriós. En el cas de Tarragona ja s’han fet diferents reunions preparatòries per explicar el projecte i assignar papers i, tot i que encara falta un mes per a la representació, ja s’ha fet el primer assaig al Camp de Mart. Les prop de 500 persones que van respondre a la crida llençada fa setmanes suposen una xifra rècord. Entre les entitats participants, hi ha l’Estudi de Música i la Banda Unió Musical de Tarragona.

L’organització i la disciplina són indispensables perquè l’entesa entre els professionals i els amateurs sigui òptima. “Es tracta que tothom s’ho passi molt bé, però de cara al públic hem de donar un resultat artístic important“, remarca Martínez Colás. Un repàs als escenaris per on ha passat i passarà L’home del paraigua demostra que aquest encaix s’ha fet amb èxit: es va estrenar el setembre de 2010 al Liceu, al juny es podrà veure al Palau de la Música i l’espectacle tancarà la seva gira el dia 1 de desembre al Palau de Sant Jordi.