Visitem la Muralla romana

Crònica de la visita guiada de Jordi López

Sense dubte el monument romà més conegut de Tarragona és la muralla. És també el més gran i el més antic. En ser una construcció que ha estat en ús durant quasi tota la història de la ciutat, ha patit nombroses refaccions que serveixen per explicar-nos una història llarga i complexa.

La visita que vam fer el passat 20 de gener va començar a la Via de l’Imperi Romà, als peus de la Torre Grossa, que l’any 1700 albergava un magatzem de pólvora i va saltar pels aires a conseqüència de la caiguda d’un llamp. Després ens vam dirigir cap a l’entrada del Passeig Arqueològic, veient i comentant pel camí la muralla medieval, la torre del Tintorer, una portella megalítica i diverses inscripcions romanes reaprofitades entre les pedres de la muralla medieval.

Davant del portal del Roser, també d’època medieval, vam observar igualment les restes d’un aqüeducte romà. La presència d’una contramuralla aixecada a principis del segle XVIII va servir per entendre com la progressiva introducció de la pólvora i la generalització de l’artilleria va obligar a crear nous sistemes de fortificació. El passeig Arqueològic és un recinte tancat format per dues línies de muralla: la romana a la dreta i una sèrie de baluards a l’esquerra. El passeig té una longitud mig kilòmetre i està enjardinat i ornat amb diversos monuments que li proporcionen un cert aire romàntic. Es van comentar alguns d’aquests elements: basaments d’estàtues eqüestres, sarcòfags, inscripcions i columnes de granit.

Continua llegint

Una visita a Casa Corderet

Marc Pons ens explica detalls sobre la botiga més antiga de Catalunya i, probablement, d'Europa