Prop de 400 activitats, més de 80.000 espectadors, un centenar de periodistes acreditats, gairebé 200.000 visites a la pàgina web… Les xifres de la darrera edició de Tarraco Viva, que de ben segur se superaran aquest 2012, donen una idea de la dimensió que està agafant el festival romà de Tarragona. “I encara no som on crec que hauríem de ser”, avança Magí Seritjol, ideòleg i director del festival.

Seritjol és l’única persona que treballa durant tot l’any perquè els onze dies de Tarraco Viva satisfacin totes les expectatives. Moltes setmanes per promoure noves activitats, tenir cura de la promoció del festival i escriure els guions d’algunes de les propostes. “Per elaborar el guió de Senatus m’he hagut de llegir uns 50 llibres”, assegura Seritjol. Molt de material per intentar explicar com era el principal òrgan de govern de la República romana a partir d’una sessió del 133 aC i en què noms com el de Tiberi Semproni Gran es barregen amb el de Sarah Palin.

És durant els dies de Festival quan l’oficina de Tarraco Viva es multiplica. Cinc persones més s’incorporen a l’organització per atendre els grups participants, els visitants i els mitjans de comunicació. A l’equip s’hi afegeixen disset regidors d’espai, cinc responsables de producció i la resta de treballadors de l’Àrea de Cultura. En total, una trentena llarga de persones per tenir cura de tots els detalls.

Són dies, com el passat dissabte, en què Magí Seritjol es reuneix amb l’equip a les 8 h i dedica part del matí a veure alguns dels nous espectacles. A la tarda està veient els gladiadors a l’Amfiteatre mentre atén un grup de blocaires especialitzats i la premsa local, tot just abans de dirigir i presentar el citat Senatus, la recreació del Senat romà que ha escrit mesos abans. “No hi ha cap director d’un festival que no participi directament en alguna cosa. A mi m’interessa perquè així la gent pot visualitzar cap a on vull que vagi el festival”. La nit acabarà, després de veure més activitats i d’alguna reunió, a quarts de dues de la matinada. La rutina de bona part de l’equip és similar.

Atenció als visitants en l'edició de l'any passat de Tarraco Viva. Foto: Manel Granell

Quan acabi el festival tocarà fer balanç, analitzar els comentaris rebuts i preparar ja Tarraco Viva 2013. Tots els actes del festival són analitzats a partir d’una full d’incidències en què es valoren qüestions com la puntualitat, les opinions dels assistents o les possibles incidències tècniques. Por de les crítiques? “Quan algú critica, t’està ajudant a fixar-te en alguna cosa“, explica Seritjol. Precisament, amb vista al futur el repte és créixer més: “hauríem de passar dels 2.000 actes programats, com els grans festivals europeus, i això només ho aconseguirem quan puguem programar moltes activitats entre setmana. Tota la ciutat hauria de respirar història“, assegura el director del festival.

Després de la representació de Senatus, alguns espectadors es van apropar a Seritjol per comentar que la gestió del poder de la República romana tenia moltes similituds amb la que es fa avui en dia. “Per això ho fem; busquem donar elements de reflexió. La història serveix per pensar el passat”.