És la primera vegada que visiteu Tàrraco i quan el vostre vaixell atraca us trobeu amb una activitat frenètica al port. Centenars de persones entren i surten dels magatzems movent mercaderies d’un costat a un altre. La sensació és de caos però tothom sembla saber quin és el seu paper. Us dirigiu cap al Fòrum provincial i, pujant, quan encara no heu abandonat del tot el recinte portuari, us topeu amb una font monumental. Encara no heu vist de prop els temples i els grans recintes de Tàrraco, dels quals n’heu llegit meravelles i ja quedeu impressionants pel poder que traspua la capital de la província Hispània Citerior a cadascun dels seus racons.

Avui han passat molts segles des de l’arribada a Tàrraco d’aquest visitant imaginari. La ciutat ha guanyat molts metres al mar i el port continua sent un espai de gran activitat però ara és un recinte tancat, gairebé aïllat de la ciutat. La font monumental, al costat de les Cent Escales, hi continua sent, tot i que només se’n conserven unes restes i, lògicament, ja no en brolla aigua. Una intervenció arqueològica ha permès recuperar-la, conjuntament amb les restes d’altres edificacions, i actualment s’està arranjant la zona per millorar-ne la visita.

La font monumental, segurament del segle I dC, tenia forma circular i estava envoltada per sis columnes. Actualment es pot veure la meitat del cercle i es conserven restes de tres de les columnes. “A més d’abastir d’aigua la zona, la font segurament servia per monumentalitzar la façana marítima de la ciutat, amb una clara funció propagandística“, explica l’arqueòloga municipal, Imma Teixell. Aquell visitant imaginari ho podria confirmar. Al costat de la font hi ha un recinte fet amb murs de grans dimensions, l’ús del qual encara es desconeix, tot i que se sospita que podia estar vinculat d’alguna manera al port.

Quan es van construir les escales mecàniques de la zona ja es tenia constància de la troballa i per aquest motiu l’obra va incloure un balcó perquè els vianants la poguessin contemplar en el futur. Abans del juny s’enllestirà la museïtzació de l’espai amb diferents plafons i l’enjardinament de la zona. Tot plegat costarà 400.000 €, finançats a través de l’1% cultural del Ministeri de Foment.

Estat actual de la intervenció arqueològica als Jardins del Vapor

Aquest nou punt haurà de formar part dels circuits turístics de la Part Baixa de la ciutat, que inclouen el Fòrum de la Colònia i les restes del Teatre romà, i que en el futur incorporaran el gran recinte cultural de l’antiga Tabacalera.

Per a aquelles persones interessades a conèixer més informació sobre aquestes restes s’han preparat unes visites d’obra guiades per al dissabte 5 de maig al matí. Les persones interessades han de recollir la invitació a Casa Castellarnau *.

*Actualització. Les invitacions per a les visites guiades ja s’han exhaurit. El dia 18 de maig hi haurà noves visites, en el marc de Tarraco Viva.