Primer va ser el teatre de text, després van ser les farses atel·lanes i ara és el torn de la pantomima. L’Aula de Teatre de la URV i Zona Zàlata continuen el procés d’investigació i recuperació del teatre romà i aquest diumenge a la tarda presentaran al Palau de Congressos Hic habitat felicitas, espectacle que tancarà la present edició de Tarraco Viva.

Un matrimoni de patricis està a punt de celebrar una festa i els seus esclaus reben l’encàrrec de preparar un espectacle per als nombrosos convidats que s’hi esperen. Amb aquest punt de partida es desenvoluparà una comèdia que agruparà molts gèneres del teatre popular romà. “És una olla barrejada”, en paraules de Joan Pascual, director de l’espectacle i responsable de l’Aula de Teatre de la URV i Zona Zàlata.

El mim i la pantomima tindran un pes específic en aquest espectacle, després de mesos de recerca. De fet, se’n conserven poques referències i només se sap que en temps dels romans els mims eren majoritàriament esclaus, la majoria sense formació acadèmica, tot i que en alguns casos el teatre els servia com a oportunitat per escalar en la societat classista de l’època. Pascual i el seu equip no han trobat informació sobre com eren aquests actors i com es movien damunt de l’escenari. Se sap que actuaven sense màscares però “s’intueix que feien un treball poc polit, amb gestos molt exagerats, però que de ben segur milloraven amb l’experiència”.

El mateix Pascual intervindrà en diferents ocasions durant la representació per explicar alguns d’aquests detalls sobre el teatre romà. És el que podríem anomenar segell Tarraco Viva, que sempre té cura de la divulgació històrica.

La dansa té un pes important en l’espectacle ‘Hic habitas felicitas’, que s’està assajant a l’Auditori August del Palau de Congressos

Els alumnes de l’Aula de Teatre de la URV han dedicat tot el curs acadèmic a preparar l’espectacle. En total seran prop de 40 persones damunt de l’escenari, alguns d’ells debutants. Entre aquests hi haurà uns habituals de Tarraco Viva, els italians Ludi Scaenici, que interpretaran la música en directe. I també hi seran els ballarins de l’Esbart Santa Tecla, que oferiran una reconstrucció d’una dansa pírrica, considerada per alguns com un antecedent dels actuals balls de bastons.

La frase que dóna títol a l’espectacle era una inscripció que anava acompanyada d’un fal·lus. Es tradueix com a “Aquí viu la felicitat” i es podia llegir en les façanes dels edificis d’algunes ciutats romanes, tal com recordava Maite Blay en el Públics 147. Tarraco Viva 2012 tancarà les portes de molt bon humor.