Els enamorats esperaven les fletxes de Cupido, els amants feien ofrenes a Venus per celebrar el plaer sexual i els qui buscaven un fill s’adreçaven a Príap, el fal·lus gegant del qual representava la fertilitat de la natura. Els déus romans no donaven, ni de bon tros, l’esquena al sexe i fa 2.000 anys la mitologia explicava històries d’enganys i desenganys, passions i aventures més o menys reeixides de seducció. Si la religió estava farcida de sexe, com no havia d’estar-ho la societat? Aquest és un dels punts que analitza l’exposició “El sexe a l’època dels romana“, que es pot veure al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona fins al 29 de setembre.

La mostra explica, a través d’una vuitantena de peces i diferents panells informatius, com la societat romana era extremadament activa pel que fa a la sexualitat: desinhibits per la presència recurrent d’aquesta temàtica en pintures i objectes quotidians i lliberals en qüestions com l’acceptació de la prostitució i l’homosexualitat. Ara bé, també hi havia certa doble moral, com en l’atribució d’una funció a les prostitutes d’una funció social, ja que estava ben vist pagar per tenir sexe abans que no pas assetjar un altre ciutadà lliure. La consideració de la sexualitat va anar evolucionat al llarg del segles, i al final de l’Imperi va anar imposant-se la moral cristiana, tal com explica Joan Mayné, un dels comissaris de l’exposició.

L’exposició es divideix en cinc blocs temàtics, que analitzen qüestions com el matrimoni -com a nucli familiar i pacte de conveniència-, la seducció, les pràctiques sexuals, el sexe fora del matrimoni o la sexualitat divina. Precisament les actuacions dels déus que encapçalen aquest article es podien fer servir com a model i justificació de determinats comportaments.

Llànties amb diferents dibuixos amb escenes sexuals a l'exposició El sexe a l'època dels romans. Foto MNAT

Les constants citacions i referències a textos d’autors clàssics com Suetoni, Sèneca o Plaute confirmen la veracitat del que s’explica i aporten detalls interessants. D’aquesta manera, es recullen diferents fragments de l’obra Ars amandi d’Ovidi, en què s’explica que la parella ha de gaudir del sexe amb complicitat i, fins i tot, s’hi troben consells sobre les millors postures per practicar al llit: “aquella que tingui la cara molt maca, al llit s’ha de posar de cara“, s’hi llegeix.

Aquesta és la primera exposició organitzada per l’Arqueoxarxa, que agrupa els principals museus d’arqueologia de Catalunya. La mostra, adreçada a majors d’edat, es va inaugurar a Badalona el passat abril i un cop abandoni Tarragona, a la tardor, continuarà itinerant per altres espais.

Jordi Suriñach

Fotos Museu Nacional Arqueològic Tarragona