BlocPatrimoni

La Setmana Santa a Tarragona

Continuem la sèrie 'De la Biblioteca a la Ciutat' parlant del fons de cartells que conserva la BHMT
21/03/2016

Un dels fons més importants de cartells i programes que es conserven a la Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona és el relacionat amb les festes de Setmana Santa. L’any 1928 es van començar a publicar cartells i opuscles de la mà del Sindicat d’Iniciativa i de l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa. D’això ens en parla Quim Mas, coordinador de les publicacions de l’Agrupació, en el segon vídeo de la sèrie De la Biblioteca a la Ciutat. Bon coneixedor d’aquest fons i de la importància de la conservació de la documentació.

Part d’aquesta col·lecció ens va permetre realitzar dues exposicions de cartells els anys 2000 i 2001, i una publicació Cartellisme i Setmana Santa Tarragona 1928-2000, així com un catàleg que recull els primers opuscles publicats per l’Agrupació d’Associacions titulat Setmana Santa Tarragona 75 anys d’opuscles (1928-2003).

En el cas dels cartells és molt interessant veure l’evolució del disseny al llarg dels anys, la progressiva incorporació de la fotografia en detriment del dibuix i els diversos formats utilitzats. Entre els artistes que hi participen en trobem de tarragonins i forans amb estils ben diversos segons l’època. També, en funció del moment polític, destaca la simbologia que s’incorpora al cartellisme, com en el cas dels primers anys del franquisme.

Sovint, els articles que es publiquen als opuscles de les diferents confraries de Setmana Santa sorgeixen de l’estudi de les celebracions d’anys anteriors. La premsa és una bona font d’informació que permet fer un seguiment de la festa al llarg dels anys així com per documentar les curiositats i vicissituds que van tenir lloc a la ciutat, des de les novetats en la construcció dels passos, els canvis en l’organització o les detallades explicacions que els cronistes i historiadors escrivien als diaris locals.

Text: Elena Virgili (directora de la BHMT)
Vídeo: Marc Solé
Foto de capçalera: Pep Escoda

 



2 Comentaris

  1. Montse Caballero
    05/04/2016 Respon

    Ja ho vaig dir en ocasió de l'edició del primer vídeo. MOLT BONA INICIATIVA!. Molt bé el format, curt i sintètic i que et dóna una idea suficient del fons, per saber més,anar a la Hemeroteca i investigar o llegir! FELICITATS!

  2. jana
    22/03/2016 Respon

    emocionants tradicions!
    El millor de la nostra identittat!

Deixa un comentari