18 d’agost al vespre, a la Part Alta de Tarragona. Els carrers del barri vell de la ciutat fan olor d’alfàbrega, després del pas dels carros dels Portants. Molts encara fan cua a l’ermita de Sant Magí per comprar una ampolleta de l’aigua miraculosa mentre altres gaudeixen a la plaça de la Font del primer ball de l’any amb els diferents gegants del Seguici Popular. La ciutat respira festa pels quatre cantons. Per la baixada de la Misericòrdia pugen catorze homes, vestits de militars, perfectament uniformats. És la Guàrdia d’Honor de les Milícies Urbanes de Tarragona dirigint-se cap a l’ermita del Portal del Carro, on diumenge farà la seva presentació oficial en aquest ambient tan especial.

Per explicar el naixement i el sentit d’aquesta milícia ens hem de remuntar uns anys enrere i canviar de patró de la ciutat com a teló de fons. L’investigador saragossà Luis Sorando va trobar al Museu de l’Exèrcit de Toledo una bandera amb la lletra Tau acompanyada de la següent inscripció “Compañías urbanas bajo la proteccon d la Sta”. Ja en contacte amb tarragonins les investigacions van permetre esclarir que aquesta va ser la bandera amb la qual el 1r Batalló de les Milícies Urbanes de Tarragona va desfilar el 23 de setembre de 1810, a la Professó de Santa Tecla. L’Associació Projecte Tarragona 1800 presenta ara la recreació de les milícies i al setembre presentarà la rèplica d’aquesta singular bandera de Tarragona.

Les milícies van ser un cos civil creat l’any 1810 per defensar la ciutat de Tarragona davant l’imminent atac de les tropes napoleòniques. Va arribar a estar format per uns 2.850 homes i va aparèixer cíclicament al llarg del segle XIX en cas de conflicte bèl·lic. L’Associació Projecte Tarragona 1800, un grup de reconstrucció històric creat fa menys de dos anys, ha treballat intensament els darrers mesos per recrear una esquadra del primer batalló de la milícia, format per catorze persones, que es presentarà públicament aquest diumenge, en la cloenda dels actes de celebració del bicentenari de la fi de la Guerra del Francès.

Assaig de les Milícies Urbanes de Tarragona al Port

La conservació de diferents documents ha permès aconseguir uns uniformes que s’assemblen, en un 90 per cent, als que devien portar aquells tarragonins fa 200 anys. “Fem recreació històrica amb la màxima fidelitat possible“, explica Elies Torres, president de l’entitat. Per aconseguir aquesta fidelitat s’han buscat els millors materials. Així mateix, les sabates s’han encarregat a un especialista d’Almansa. Els botons vénen de Riudoms i les corretges dels vestits les han fet a Móra d’Ebre. Els fusells els han enviat des d’Itàlia.

Que la gent no pensi que som quatre arreplegats que sortim a disparar. Som civils que recreem com altres civils van defensar la seva ciutat sota l’advocació de Santa Tecla“, aclareix Torres. De fet, les milícies han de servir de fil conductor per un projecte global de reconstrucció de la vida a Tarragona al segle XIX. Ja s’està treballant la recreació d’un campament militar, vestits de civils o, fins i tot, unes jornades gastronòmiques centrades en la cuina local de fa dos segles.

Però, i la bandera? Va ser precisament la troballa de la bandera la que va propiciar la recreació d’aquest grup de milicians. “Qui l’havia de portar, si no?“, es pregunta Torres. L’Associació ja treballa per presentar-ne públicament la rèplica en aquestes festes de Santa Tecla i aconseguir, 203 anys després, que la milícia desfili acompanyada de la seva bandera en el marc de les festes de la patrona de la ciutat.

Text: Jordi Suriñach
Fotografies: Associació Projecte 1800