Rosa Maria Codines va assumir la presidència d’Òmnium Cultural al Tarragonès aquest febrer i en el seu primer any de mandat s’ha trobat immersa en l’organització de la segona aturada de la Nit de Santa Llúcia a Tarragona. L’entrevistem a la seu de l’entitat hores abans de la gran vetllada de la literatura en català.

Ha estat difícil portar la Nit de Santa Llúcia a Tarragona?

Fa molts anys que estic a la junta d’Òmnium Tarragonès i, amb l’anterior president, Joan Andreu Torres, havíem comentat molt de temps que ens agradaria que aquest acte tingués lloc a Tarragona. S’havien fet molts contactes per explicar aquesta petició, més tenint en compte que altres ciutats properes ja l’havien allotjat. Finalment, vam iniciar una ronda de contactes amb l’Ajuntament, la Diputació, la Mútua Catalana i la Caixa i, gràcies a tot aquest esforç conjunt liderat per Òmnium Cultural, hem pogut arribar fins aquí.

Les últimes setmanes Òmnium ha organitzat un seguit d’activitats complementàries a la Nit de Santa Llúcia: presentacions, conferències, etc. Quin balanç en feu?

Ens vam plantejar fer un aperitiu complet i dens amb l’objectiu que beneficiessin diferents col·lectius. Per exemple, 3.000 infants van passar per les carpes ‘Lletres i pedres’ instal·lades una setmana a la plaça Verdaguer. També vam creure oportú donar valor a les persones guardonades amb els Premis d’Honor de les Lletres Catalanes i, per això, vam convidar el Pare Massot i Josep Vallverdú. D’altra banda, també va fer una xerrada la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, amb èxit de públic. Al marge de tot això vam voler retre un sentit i humil homenatge a Josep Anton Baixeras, fundador d’Òmnium del Tarragonès i la persona que va permetre que la Nit de Santa Llúcia tingués lloc a Tarragona el 1972. D’aquesta manera, conjuntament amb l’Escola de Lletres i l’APELLC, vam organitzar la Ruta Josep Anton Baixeras, de la qual la Fundació Mútua Catalana n’ha editat un llibre. A més, totes aquestes activitats han permès que diferents entitats treballéssim conjuntament, i és un fet molt positiu que cal potenciar.

La Nit de Santa Llúcia serà el primer acte que tindrà lloc al Teatre Tarragona després de la seva inauguració. Què significa per a vosaltres?

És un orgull per a Òmnium del Tarragonès. Sempre diem que Tarragona va ser la primera ciutat, l’any 1972, que va acollir la Nit de Santa Llúcia fora de Barcelona. Ara sempre podrem dir que en la segona celebració vam estrenar un nou equipament de la ciutat.

Cartell de la 62a Nit de Santa Llúcia

Aquest divendres la ciutat serà, més que mai, capital de la literatura a Catalunya. Què pot fer Tarragona per continuar sent referència en aquest àmbit durant tot l’any?

No deixar mai les complicitats de tots els agents que treballen a favor de la cultura. El saber és el pòsit d’un país, ens distingeix i ens ajuda a ser millors persones. Necessitem la cultura i hem de continuar treballant col·lectivament. Les sinergies entre les diferents agrupacions beneficien la ciutat.

El tarragoní Marc Chornet estarà al capdavant de l’espectacle escènic. Què ens en pots avançar?

L’acte serà un reflex de la nostra cultura. No puc revelar els detalls perquè s’han mantingut en secret. Això sí, tot l’espectacle s’ha pactat amb molta gent, entre ells Televisió de Catalunya, perquè una part de l’acte, aquella en què es lliuren els premis més importants, s’emetrà en directe per TV3.

Suposem que organitzar una vetllada com la Nit de Santa Llúcia, en què es lliuren nou guardons importants, deu portar molta feina prèvia. Què ens en pots explicar?

Coses típiques d’esdeveniments d’aquestes característiques, com que hi ha gent que es desperta a última hora que no té entrada quan ja fa dies que estan esgotades. Des d’Òmnium del Tarragonès bàsicament hem fet d’enllaç entre la seu d’Òmnium a Barcelona i la ciutat de Tarragona, a banda d’organitzar totes les activitats prèvies abans esmentades.

Quina tasca duu a terme Òmnium Cultural al llarg de tot l’any a favor de la literatura en català?

Òmnium és llengua, cultura i país. Som actius en la defensa de la llengua, com ho demostra que aquesta mateixa setmana ens vam sumar a la concentració promoguda per la plataforma Som Escola per defensar el model d’immersió lingüística. Participem en la cultura, per exemple, coorganitzant els Premis Literaris Ciutat de Tarragona des de fa un munt d’anys. Per cert, que ja estem treballant per redimensionar-los i potenciar-los. D’altra banda, també organitzem activitats com les conferències del mes de maig, les excursions per conèixer el nostre país. Tot plegat és possible per l’activitat dels nostres socis. Des del punt de vista nacional, Òmnium ja passa dels 31.000 socis, dels quals prop de 800 provenen del Tarragonès. Òmnium creix. I creix molt.