El gran centre cultural en què s’ha de transformar les antigues dependències de l’antiga Tabacalera continua prenent forma lentament. Si al mes de juny obria les portes la Capsa de Música aquest 22 d’octubre ho farà l’Arxiu, un equipament que ocupa tres plantes del Magatzem 2 de l’antiga fàbrica de tabacs destinat a la conservació i difusió del patrimoni documental de la ciutat de Tarragona.

L’Arxiu està adscrit al Servei d’Arxiu i Documentació Municipal de l’Ajuntament de Tarragona, que ha abandonat les instal·lacions que ocupava fins ara a la plaça de la Font per traslladar-se en aquest nou espai, molt més gran i modern, per oferir un millor servei. L’any passat, per exemple, l’Arxiu va atendre prop de 600 peticions presencialment i unes 25.000 a través de la seva pàgina web, xifres que presumiblement augmentaran amb les noves instal·lacions.

A partir d’ara, les persones interessades accediran a l’Arxiu a través de la segona planta, on es trobaran d’entrada amb un ampli vestíbul i una sala polivalent adjacent, que de moment allotgen una exposició sobre el mateix Arxiu, però que poden encabir altres propostes. Des d’allí es pot accedir a la gran i còmoda sala de consulta, amb capacitat per a 12 persones des del qual es pot accedir a les tres seccions de què consta l’Arxiu: l’Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona, amb 8.000 metres lineals de documentació des del segle XII fins als nostres dies; el Centre d’Imatges de Tarragona, amb prop de 800.000 fotografies, documents audiovisuals i sonors i l’Arxiu Administratiu i Gestió Documental, que acull la documentació generada pels organismes municipals.

D’aquesta manera, qui ho desitgi podrà, per exemple, consultar les alineacions del Nàstic en partits dels anys 40, entrevistes amb els responsables de la recuperació del Seguici Popular o els programes emesos per la televisió municipal de Tarragona a mitjan any 80, entre moltíssims documents més.

Sala de conservació del material gràfic de L'Arxiu

Molts d’aquests documents estan emmagatzemats a la primera planta, on ara mateix hi ha 6.500 metres linials de documentació, que corresponen al 30% dels fons de l’Arxiu més demandats. A la planta baixa, a banda del moll de descàrrega i de tractament de la documentació rebuda hi ha una sala on es manté una temperatura constant de 17 graus i un 50 per cent d’humitat. Són les condicions idònies per a la conservació dels nombrosos documents audiovisuals abans esmentats.

En definitiva, la imminent obertura d’aquestes noves dependències permet fer un important “salt endavant”, en paraules del seu director, Jordi Piqué, que considera que s’ha sortit d’un pou per situar-se a primera línia dels arxius municipals de Catalunya. Les instal·lacions també permetran acollir per primera vegada visites escolars, que començaran ja aquesta tardor, a més disposar d’un espai de referència per a les activitats de referència que s’organitzen periòdicament.