Va ser l’alcalde del restabliment de la democràcia, però també un historiador incansable i un enamorat dels escacs i l’atletisme, sempre acompanyat de la seva pipa eterna. Totes les facetes de Josep Maria Recasens, que aquest juny fa un any que va morir, queden recollides en l’exposició “Passió per la ciutat”, que s’inaugura aquest dimarts a l’Antic Ajuntament.

Mitjançant una desena de panells explicatius i diferents vitrines, es rescaten fotografies, objectes i documents per il·lustrar les tres facetes en què s’ha dividit l’exposició: l’home, l’historiador i l’alcalde. Tres vessants que es barregen i sense les quals no es pot entendre la dimensió global d’un personatge clau en la història recent de la ciutat. La seva tasca va ser reconeguda l’any 2009 amb l’atorgament del títol de Fill Predilecte de la Ciutat de Tarragona i, dos anys més tard, amb la investidura de Doctor Honoris Causa per la Universitat Rovira i Virgili.

Gran aficionat als escacs i a l’atletisme (esport que va practicar al Club Gimnàstic de Tarragona, entitat a la qual també va treballar molts anys com a administratiu), a la dècada de 1950 Recasens va començar a investigar la documentació dels arxius tarragonins. Vocacional i autodidacta, influït per l’escola francesa dels Annales, va acabar publicant 17 llibres i un centenar d’articles en revistes especialitzades, a més de col·laborar en la redacció de la Gran Enciclopèdia Catalana. L’exposició ofereix algunes de les nombroses llibretes amb apunts que prenia als diferents arxius de la ciutat, on s’hi passava moltes hores de metòdic treball.

Recasens rebent el president Tarradellas el dia de Santa Tecla de 1979. Autor desconegut. Centre d’Imatges de Tarragona / L’Arxiu

L’any 1978 es va afiliar al Partit dels Socialistes de Catalunya i l’any següent, amb el suport de 10.912 vots, va ser escollit alcalde de la ciutat, càrrec que va ostentar durant dos mandats i mig, fins que, mitjançant una moció de censura, Joan Miquel Nadal el va rellevar en el càrrec l’any 1989. “En temps de moltes mancances, la seva va ser una obra de govern molt positiva, marcada per la conscienciació social, la dignificació dels barris i la preocupació pel patrimoni“, assegura Lluís Balart, director del Museu d’Història, un dels tres organismes que ha organitzat l’exposició conjuntament amb l’Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona i la Biblioteca Hemeroteca Municipal.

La peatonalització de l’illa comercial del carrer Comte de Rius i voltants, la construcció del Parc de la Ciutat o l’impuls del Pla Especial de la Part Alta (PEPA) van ser algunes de les obres més recordades del seu mandat. “El patrimoni i la cultura també hi van ser ben presents, com ho demostren la creació del Taller Escola d’Arqueologia (TEDA) o el projecte de recuperació de la capçalera del circ“, explica Elena Virgili, directora de la Biblioteca Hemereoteca Municipal, organisme creat, precisament, per Recasens.

Als barris, on encara hi havia més camí per recórrer, el primer equip de govern després de la dictadura va impulsar l’asfaltat dels carrers i la provisió de serveis com centres sanitaris, llars de jubilats o centres cívics. Paral·lelament, va lluitar per aconseguir resoldre el problema de l’aigua a la ciutat i va assentar les bases per a la futura implantació de la Universitat Rovira i Virgili.

L’exposició es podrà veure fins al 14 d’agost a l’Antic Ajuntament i a partir de la tardor arribarà als diferents centres cívics de la ciutat. També podeu trobar la documentació a l’espai web de l’exposició, creat per a l’ocasió.

Text de Jordi Suriñach
Foto d’encapçalament: Josep Maria Recasens al seu estudi. Foto Ninín Olivé. Fons Diari de Tarragona.
Foto 2: Josep M. Recasens rebent al president de la Generalitat, Josep Tarradellas, a la porta de l’Ajuntament de Tarragona, el dia de Santa Tecla de l’any 1979. Autor desconegut. Centre d’Imatges de Tarragona / L’Arxiu.