El Sarcòfag d’Hipòlit és un dels principals punts d’atracció de la visita a la Torre del Pretori de Tarragona. Trobat per casualitat el 1948 al fons del mar, a la zona de la Punta de la Mora, les parets d’aquesta espectacular peça de marbre expliquen el mite d’Hipòlit i Fedra, una de les històries més conegudes de la mitologia grega i que els romans van recollir com a seva. Però quina és la història d’aquest amor impossible que va enfurismar els déus? Auriga Serveis Culturals ens ofereix l’oportunitat de descobrir-la aquests dies, en el marc de Tarraco Viva.

Si treballes tot l’any amb el patrimoni de la ciutat, no pots donar l’esquena al festival romà de Tarragona. Al contrari, t’hi aboques amb totes les forces. Per aquest motiu, aquesta empresa especialitzada en la difusió cultural ha organitzat diferents activitats per a tots els públics. La proposta més ambiciosa, novetat d’enguany, és El mite del Sarcòfag d’Hipòlit, una lectura dramatitzada d’obres de Sèneca i Eurípides a càrrec de sis actors. Com que l’acte tindrà lloc aquest cap de setmana a la mateixa sala del Sarcòfag, els espectadors tindran la sensació de viure un diàleg entre l’obra i els textos clàssics. No hi faltaran, en plena celebració de l’any del seu centenari, les referències a Salvador Espriu, qui va abordar el mite en una de les seves peces teatrals.

Tarraco Viva ofereix una gran oferta als visitants, però també per al ciutadà de Tarragona, que potser no és conscient del que té a la seva ciutat. Aquests dies són una oportunitat per apropar-s’hi d’una manera divertida i diferent“, assegura Anna Catà, responsable d’Auriga.  Les seves propostes no només se centren a la Part Alta, sinó que vora el mar podrem descobrir Tiberius, un mercader de Tàrraco que ara torna a la vida per explicar com era el comerç del vi en temps dels romans. En aquesta ocasió l’activitat té lloc al millor decorat possible, el Museu del Port de la ciutat, on, envoltat d’àmfores i vaixells antics, es pot explicar amb facilitat quin podia ser el dia a dia al port de la ciutat vint segles enrere.

Tiberius, mercader de Tàrraco, a punt per a la seva activitat. Foto: Auriga Serveis Culturals

Paral·lelament, els més menuts també tenen l’oportunitat d’acostar-se al llegat romà de la ciutat amb activitats pensades especialment per a tota la família. Als jardins del Parc Saavedra, s’hi podran trobar diferents tallers per recrear com s’entretenien els infants de l’antiguitat. Allí, per exemple, els infants podran descobrir com es feien els mosaics, tot experimentant amb els motius i els colors.

Quan fas tallers amb nens de Tarragona i amb nens d’altres llocs t’adones que els infants d’aquí en saben molt més, que hi ha nens de 8 o 9 anys que són autèntics experts del món romà. Deu ser una de les feines que ha fet el festival amb el pas dels anys“, diu somrient i mig orgullosa Catà.

Aquests nens tenen una bona oportunitat de lluir els seus coneixements a la visita guiada Passejant per Tàrraco, pensada per fer en família. Guiats per en Lucius, durant dues hores petits i grans visitaran les Muralles, el Circ o l’Amfiteatre com si fos una gimcana, combinant els vessants lúdics i divulgatius. A més, aquests dies es multipliquen les activitats infantils organitzades pel Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, entre les quals destaca el taller Re-Viure a la recentment reoberta Necròpolis Paleocristiana.

Jordi Suriñach