Arts visualsBloc

“La meva prioritat a l’hora de fer una foto és explicar una història i fer riure”

El primer Fotògraf Convidat de 2015 és Guillem Tapias
15/01/2015

Treballa al Gabinet Jurídic de la Universitat Rovira i Virgili. A Instagram és un usuari amb un nombre elevat de seguidors que aprecien molt la seva galeria, perquè és original dins de la xarxa. Les seves fotografies són una congelació de trossets d’històries que mostren una gran cura escenogràfica i que, mitjançant l’humor, tenen un to subversiu potser involuntari, però que, si més no, ens trenca els esquemes. Guillem Tapias, @guillemtz a IG, és el Fotògraf Convidat per Tarragona Cultura a Instagram durant el mes de gener i li hem fet una petita entrevista per conèixe’l una mica millor.

Quina és la teva relació amb la fotografia?

A la meva mare sempre li ha agradat la fotografia, així que suposo que ha estat una afició heretada; no obstant això, sempre m’havia agradat més veure fotos que fer-les. Va ser arrel de la compra d’una càmera rèflex fa uns anys que em va venir l’afició per fotografiar i no només per la fotografia.

Guillem Tapias

Foto: Guillem Tapias (@guillemtz)

Com definiries el teu estil fotogràfic? És a dir, fas fotos diferents segons si utilitzes la rèflex o el mòbil?

No crec que tingui un estil fotogràfic…, ja m’agradaria! La gent pot conèixer una foto meva per la història que tracto d’explicar i sobretot perquè, a falta d’amics que em vulguin fer de models, quasi sempre estic jo al mig “fent el ganso”; però no les reconeixen per un estil o una tècnica fotogràfica que em pugui caracteritzar. Això només passa amb els fotògrafs bons. I utilitzo indistintament càmera i mòbil, tret de determinats retrats amb l’escenografia pensada, on utilitzo càmera perquè em permet controlar molt més la foto.

Fa molt de temps que ets a Instagram? Com hi vas arribar?

Fa un parell d’anys encara no. Hi vaig arribar a través d’un dels “fotografs convidats” de l’any passat, l’Octavi Lobo, que em va fer una foto tirant-me a una piscina amb un casc de moto posat i després em va ensenyar on ho publicava i els comentaris que rebia. Fins aleshores jo era molt actiu a Facebook. A partir d’aleshores vaig canviar de xarxa social.

Què t’aporta ser en aquesta xarxa social? Què té de bo i de no tan bo?

Doncs personalment només puc parlar de coses bones. M’ha portat moltes satisfaccions; principalment, i com a xarxa social que és, els amics que he conegut a través d’aquesta xarxa. I la satisfacció més gran: a través d’IG vaig conèixer la meva parella. Però també la possibilitat de conèixer molt millor el món de la fotografia, nous punts de vista, tècniques fotogràfiques, tècniques d’edició, etc…

Guillem Tapias

Foto: Guillem Tapias (@guillemtz)

Quin camí segueixes a l’hora de fer una foto? La penses i la prepares molt prèviament? L’edició i el retoc que en fas ja els tens al cap?

Intento vigilar l’escenografia, però la meva prioritat a l’hora de fer una foto és explicar una història i fer riure. De fet, la majoria dels comentaris que em fan a IG no són del tipus: “quina foto tan bonica”, o “m’encanta la llum”, sinó més aviat: “ha ha ha ha”, “he he he he”, o emoticones rient… (riu). Contestant a la teva última pregunta, el fet de voler explicar una història m’obliga a pensar-la i preparar-la prèviament; no l’edició o el retoc, que els faig sobre la marxa i sempre amb el mòbil, però sí la composició.

A la teva galeria sovint hi apareixen superherois de còmic en situacions que no esperem i que fan trontollar la simbologia que tenen en el nostre imaginari. Podríem dir que és una manera de parlar de contracultura?

No exactament, malgrat que sí que té aquest punt de contracultura que esmentes. Tot i així, per ser honest, he de reconeixer que això s’ha produït de forma involuntària. M’explico: quan faig les fotos no estic pensant a denunciar el modus de vida o els valors de la nostra societat. La voluntat principal és l’humor i no la rebel·lia o la denúncia; tracto d’humanitzar els superherois, si bé el fet de buscar aquest punt de quotidianitat en les seves vides fa que de vegades quedin ridiculiltzats i amb aquest to subversiu que tu mencionaves. Amb la meva sèrie per a @tgncultura la idea és seguir retratant i humanitzant els superherois que sortien als còmics.

És el còmic, doncs, un dels teus temes preferits? 

Sí, sempre m’han encantat els còmics; d’adolescent en llegia molt fins al punt que ma mare em deia que semblava autista (riu). Per tant, els referents que et pugui mencionar són il·lustradors i dibuixants i no pas fotògrafs.

Vols afegir alguna cosa que creguis oportuna de comentar?

Donar-vos les gràcies per haver pensat en mi, i felicitar-vos per tota la tasca que feu, és increïble.

Moltíssimes gràcies a tu, Guillem!

 

Guillem Tapias

Foto: Guillem Tapias (@guillemtz)



7 Comentaris

  1. Joana Zaragoza Gras(Lola Forner Tapias).
    24/01/2015 Respon

    Hola tito,sóc la Lola.Ets el milloooooooooooooooor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Verònica Tapias
    16/01/2015 Respon

    Ets una màquina!!! Smuaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaack!

  3. xpaba
    16/01/2015 Respon

    ha ha ha ha! ;-)

  4. M. Àngels Zaregoza
    15/01/2015 Respon

    Fabulos !!!(com sempre)

  5. Pepon
    15/01/2015 Respon

    Grande Willy Grande !!!!!!!

  6. jaka
    15/01/2015 Respon

    molt xules les fotos !!! m'agrada !!!

    • Guillem
      15/01/2015 Respon

      Moltes gràcies Jaka. Molt content de que t'agradin. Petonarro

Deixa un comentari