Elies Torres Claravalls (Tarragona, 1964) ha dedicat més de la meitat de la seva vida a donar a conèixer la història de la ciutat de Tarragona.

Psicoterapeuta i museògraf de formació, ha compaginat durant molts anys dues maneres diferents i paral·leles d’abordar la història personal i col·lectiva de la gent i de les ciutats al llarg del temps.

Autor de la maqueta de Tàrraco que hi ha exposada a l’edifici de l’Antiga Audiència, també és el president de l’Associació Projecte Tarragona 1800, que cada mes de juny organitza diversos actes per commemorar els fets històrics del setge de 1811.

Com va sorgir la idea de crear l’Associació Projecte Tarragona 1800?

L’any 2010 se’m va encarregar el projecte i l’execució del Centre d’Interpretació de les Defenses de Tarragona al Cos de Guàrdia de la Falsa Braga. L’espai va ser inaugurat l’any següent, per celebrar el 200 aniversari del Setge de Tarragona. Arran de la preparació dels actes commemoratius, l’any següent, un grup d’aficionats i amants de la història vam decidir crear l’Associació del Setge de Tarragona per recordar anualment els fets històrics del Setge.

Des de llavors, què és exactament el que organitzen anualment?

Hi ha diversos moments àlgids al llarg de l’any, com ara el dia 29 de maig, en què recordem la caiguda del Fort de l’Oliva, i el dia 28 de juny, davant del monument als Herois de 1811, per recordar l’assalt i destrucció de la ciutat.

L’any 2012, i com a complement de la tasca divulgativa de l’associació, vam crear en paral·lel l’Associació de Recreació Històrica Projecte Tarragona 1800 amb la finalitat de donar a conèixer millor la història de la ciutat de finals de segle XVIII i de principis del segle XIX.

Quina és la seva funcionalitat? Què és el que es busca difondre a través de l’entitat?

L’objectiu de l’associació és clarament el de recuperar la memòria històrica de la gent de Tarragona en aquell període i els seus costums, les classes socials, arts i oficis…, així com donar a conèixer els principals edificis d’aquell període, com ara cases nobles, esglésies, defenses…

Per això, vam decidir recuperar, en primer lloc, la Milícia Urbana de Tarragona que es va formar de manera voluntària amb totes les classes socials de la ciutat, per defensar-la dels francesos els anys 1810 i 1811. Vam recuperar el seu uniforme i de manera casual vam trobar la seva històrica bandera. Tot això ens donava mobilitat per començar a difondre la desconeguda història de Tarragona en aquell període tan oblidat.

A part de la Milícia Urbana, han recuperat altres formacions.

L’any 2013 vam presentar públicament, el dia de Sant Magí, l’esquadra d’Honor de la Milícia Urbana, que acompanya, des de llavors, el Braç de Santa Tecla amb la històrica Bandera 1810 en la Processó de Santa Tecla.

Temps després van recuperar la Milícia Artillera del Port les Germanes del Sant Crist (l’associació de dones que van ajudar a defensar la ciutat) i els Voluntaris de Tarragona.

Actualment, estem recuperant vestuaris civils de les diferents classes socials que ens permetran interactuar molt més fàcilment perquè la gent conegui millor aquells anys tan importants per a la ciutat.

Creieu que la ciutadania està informada i sap el que va succeir el 1811?

Aquest és la nostra feina. Des que vam començar fins ara, lentament, la gent ens va coneixent i va coneixent a la vegada el seu significat, que no és més que no oblidar i recordar a tots aquells tarragonins que van viure i van defensar la ciutat de la barbàrie francesa durant el període napoleònic.

Creu que aquests episodis que van marcar la història de la ciutat s’haurien de tractar més als centres educatius?

Indubtablement. Aquest i molts altres episodis històrics de la ciutat és d’obligació moral i històrica tractar-los i explicar-los didàcticament des de la imparcialitat a tots els nivells escolars.

Ara bé, també que l’Ajuntament i les diferents conselleries, com la de Cultura, Patrimoni o Ensenyament, apostin encara més per facilitar aquest coneixement de fets històrics i de gent singular de la nostra ciutat.

Text i fotos: Elies Torres