Gràcies a Instagram, cada dia veig el que m’envolta d’una altra manera. Aconsegueixo veure una foto de llocs que abans em passaven desapercebuts: una perspectiva, un primer pla, o un simple detall amb el qual poder crear una bonica imatge“. La tarragonina Nazaret Sánchez és una de les 80 milions de persones que han quedat fascinades per Instagram, la xarxa social de compartició de fotografies disponible per a telèfons mòbils. De fet, el col·lectiu d’igers a la ciutat és molt nombrós i actiu i aquest cap de setmana celebraran la seva segona trobada fora de la xarxa.

La Nazaret sempre havia estat aficionada a la fotografia, però des del punt de vista domèstic, i mai no havia penjat una fotografia a Internet. Va entrar a Instagram el maig de 2011 i actualment més de 4.200 persones d’arreu del món segueixen el seu perfil: veuen les seves imatges, remarquen quines els agraden i s’intercanvien comentaris.

Aquest diumenge la Nazaret i una vuitantena de persones més s’han citat a la Sala El Cau de Tarragona en la segona trobada del col·lectiu d’Igerstgn, els usuaris de la ciutat més actius en aquesta xarxa social. La primera trobada es va celebrar, amb èxit, l’any passat: “Va ser un dia molt emocionant perquè vam poder posar cara a un munt d’avatars. Et penses que coneixes bona part de la ciutat i em va sorprendre trobar-me un grup de gent de Tarragona a qui no havies vist mai amb qui compartíem una mateixa aplicació de fotos“, explica Cecília Bofarull, la principal impulsora de la trobada.

Banyera - Fotografia de Cecília Bofarull

Diumenge, a més de convertir aquests avatars en cares de carns i ossos, els igers resoldran un concurs que s’ha desenvolupat durant les últimes setmanes. S’han penjat a la xarxa més de 300 fotografies amb l’etiqueta #igerstgntrobada2 i els assistents decidiran quines imatges guanyen els diferents lots de cervesa Moritz com a premi.

De fet, en l’últim any i mig s’han publicat prop de 15.000 fotografies amb l’etiqueta #igerstgn. Què és el que motiva publicar una fotografia a Internet? “A través de les fotografies pots, en certa manera, fer-te una idea de com és una persona. A més, jo treballo en el món gràfic i de vegades el que veig em serveix de font d’inspiració“, explica Cecília Bofarull. “M’atrau especialment el fet que puguem compartir una fotografia a tot el món i que la gent pugui comentar-te-la fàcilment. Veure com valoren el teu treball és positiu“, afegeix Nazaret Sánchez.

Gats, paelles, postes de sol o, des d’un punt de vista tarragoní, l’Amfiteatre o el Balcó del Mediterrani, són alguns dels temes recurrents de les fotografies publicades a Instagram. A l’hora de la veritat, segons la Nazaret Sánchez, les fonts d’inspiració són múltiples, fins al punt que aquesta aplicació gairebé permet veure les coses d’una altra manera i també fer-les veure d’una altra manera a aquells que miren la foto: “M’agrada modificar les imatges amb filtres, experimentar amb diferents eines d’edició i treure’ls el major partit, ja que la fotografia amb mòbil t’ofereix aquesta possibilitat i, a més, pot arribar a ser molt divertit. El blanc i negre és una bona opció amb la qual encertes segur.” L’essència d’Instagram, de fet, és aquesta: l’usuari pot escollir quin filtre aplicar-hi, fins al punt que una mateixa imatge de partida pot acabar adquirint aparences molt diferents segons com es modifica.

Els usuaris de telèfons Iphone van ser durant força temps els únics a poder utilitzar aquesta aplicació, però el nombre d’usuaris s’ha disparat definitivament des d’aquesta primavera, quan Instagram va ser disponible també per a les terminals amb el sistema operatiu Android. La febre d’Instagram no té, de moment, aturador i a Tarragona ha arrelat amb força.

Recordeu que també podeu seguir el perfil de Tarragona 2012 a Instagram.

Castellers - Fotografia de @nazaret