A l’hora d’immortalitzar el patrimoni de Tarragona, les nostres càmeres normalment busquen l’enquadrament que realci la bellesa d’unes pedres envellides pel pas del temps però embellides per l’ús original a què evoquen. Alguns, els més experts, fins i tot juguen amb la llum per buscar una postal infal·lible. D’altres, la majoria, tunegen la imatge amb alguns dels múltiples filtres i retocs que permeten camuflar una foto comuna com una estampa professional. Tot plegat ha configurat un àlbum formidable, de gran bellesa, i que ha permès fer arribar el nom de la ciutat arreu. La nova iniciativa El Batec del Temps, impulsada per les àrees de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament, busca anar més enllà, i proposa que un artista ofereixi la seva visió personal sobre determinats monuments. Com diu el fotògraf Pep Escoda, que donarà el tret de sortida a aquesta proposta, “buscarem l’ànima” del patrimoni de Tarragona.

Escoda és l’encarregat d’estrenar aquesta iniciativa, que cada any proposarà a creadors contemporanis de la ciutat que ofereixin la seva visió artística sobre dos monuments de la ciutat. Escoda, conjuntament amb Marta Richardson com a assistent i Abelardo Castellet a la producció, ha escollit el Fòrum de la Colònia i el Circ romà com a interlocutors pel seu diàleg. “El Fòrum de la Colònia és, injustament, el gran desconegut del patrimoni tarragoní. Feia 20 anys que no hi entrava i conec gent que no hi ha anat mai, però hi tinc vincles personals i em feia molta il·lusió començar per aquí. La galeria de la casa dels meus avis donava al Fòrum i recordo com passava molt de temps mirant-lo“, explica per justificar la seva tria.

I com plasmaran aquesta mirada personal Escoda i el seu equip? Prepararan dos audiovisuals, un dedicat a cada monument, on abocaran la seva interpretació. El primer, influït pels records de la infantesa, es titularà A cel obert, i explicarà els canvis que ha viscut el Fòrum des de les excavacions de Serra Vilaró als anys 20 del segle passat, fins a la reconstrucció i adequació de l’espai com a parc arqueològic l’any 1968. Pel que fa al treball sobre el Circ, encara a les beceroles, molt probablement s’anomenarà De pel·lícula, referència al cinema Coliseum ubicat durant molts anys davant de la capçalera, terreny actualment ocupat només per la gespa. Tots dos audiovisuals s’estrenaran aquest setembre, en el marc de les festes de Santa Tecla, i a partir de llavors es podran veure permanentment a través d’Internet.

Pep Escoda i el seu equip al Fòrum de la Colònia

“Una de les coses que més il·lusió em fa del projecte és que estem documentant. Avui en dia es fan moltes fotos, però rarament es treballa amb visió de conjunt”, argumenta Escoda. Una de les particularitats d’El Batec dels Temps és que tota aquesta documentació generada, com tot el procés de creació, es podrà seguir i viure al detall a través de les xarxes socials i de l’entorn 3.0. Ja està obert el perfil d’Instagram @elbatecdeltemps, que inclou fotografies i textos del procés de descoberta dels monuments i al setembre s’obrirà la pàgina web monogràfica, que integrarà totes les fases del projecte. Els monuments i recintes, a més, inclouran una retolació amb un codi QR que enllaçarà directament amb les obres, per tal que els visitants puguin veure-la in situ, a través del seu mòbil, mentre es mouen per l’espai històric.

Text: Jordi Suriñach
Imatges: Rosa Comes