La Biblioteca Hemeroteca Municipal ha complert trenta anys i ho volem celebrar engegant el projecte De la Biblioteca a la Ciutat a través de les xarxes socials de Tarragona Cultura i amb la col·laboració de Marc Solé, alumne en pràctiques de Comunicació Audiovisual de la URV.

Es tracta de vídeos de curta durada on usuaris, investigadors o especialistes ens expliquen la història a través dels fons de què disposa la Biblioteca, ja sigui sobre períodes o fets històrics concrets, com sobre el folklore, les festes i les tradicions locals, l’art i el disseny o l’arqueologia. Això és possible gràcies a la informació continguda als llibres i a la premsa, però també als cartells, als programes i opuscles, als fulletons i a tota la documentació generada, tant per l’Ajuntament, com per les entitats i associacions ciutadanes. La seva conservació al llarg dels anys ens permet conèixer millor la nostra història i recordar, en molts casos, els fets viscuts per molts tarragonins.

El primer vídeo del projecte l’hem dedicat a la vinguda del comte Galeazzo Ciano a la ciutat el mes de juliol de 1939, aprofitant els actes que se celebren aquest mes de gener per commemorar el final de la Guerra Civil a Tarragona.

L’historiador Joaquim Nolla Aguila i la periodista Anna Plaza Poblet ens apropen a la visita que va realitzar el gendre de Mussolini i ministre d’afers estrangers italià acompanyat pel ministre de governació de Franco, Ramon Serrano Suñer, a la ciutat. A banda del fet històric de la visita i la inauguració de l’escultura d’August del Passeig Arqueològic, el que més sorprèn és la parafernàlia feixista de cartró pedra, desplegada per rebre les autoritats quan feia pocs mesos del final de la guerra i la població vivia en unes condicions molt dures. Però també destaca el llenguatge d’exaltació al règim emprat pels mitjans de comunicació de l’època.

La premsa, els cartells i les imatges conservades a la Biblioteca ens apropen, en aquest cas, a un fet històric concret.

Text: Elena Virgili (directora de la BHMT)
Vídeo: Marc Solé