Arts visualsBlocCultura popular

“No calen castells de màxima dificultat per transmetre el que vols”

Dani Seró, especialista en fotografia castellera, és el Fotògraf Convidat de setembre
01/09/2015

Dani Seró va néixer l’any 76 a Tarragona i és advocat del sector bancari. La seva afició principal és mirar la vida a través de la càmera i el seu temps lliure, doncs, el dedica a fotografiar allò que més li agrada, els castells de la Colla Jove i, sobretot, la família: “Tinc dos nenes meravelloses i fotogèniques a qui sempre ‘molesto’ per intentar fer alguna foto”, confessa. És, a més, un gran seguidor del Nàstic i els llocs de Tarragona que ens recomana d’una manera especial per fer-hi fotos són el Balcó del Mediterrani, la Part Alta i el Far de la Banya, tot i que li val qualsevol punt de la ciutat a última hora de la tarda, perquè, tal com diu ell mateix, la ciutat “té una llum espectacular.”

El Dani, d’altra banda, és un dels primers usuaris d’Instagram que van sorgir a Tarragona i gaudeix d’una gran popularitat en aquesta xarxa. La seva mirada nítida i detallista s’acotxa i s’enlaira sense mandra per descobrir noves perspectives de les coses i això l’ha portat a guanyar reptes i mencions, com la Foto de l’Any 2013 de Tarragona Turisme.

Per tots aquests motius, ell és el Fotògraf Convidat del mes de setembre i avui el coneixem una mica més en aquesta entrevista.

Quan et vas iniciar a Instagram i com?

A finals del 2010, però sense saber que era una xarxa social; a meitats del 2011 ja vaig ser conscient del funcionament d’Instagram, i vaig començar a conèixer altres galeries, a etiquetar correctament, fins al punt d’anar a alguna trobada dels amics de @igerstgn.

Què té de bo i de no tan bo aquesta xarxa social?

El que m’agrada és interactuar amb altra gent del món, conéixer indrets desconeguts que no cal que estiguin molt lluny; per exemple, la llum espectacular de la platja del Trabucador la vaig descobrir a Instagram veient fotos de l’amic @juanjofuster o de @pinapli. Ja hi havia estat, però abans no em fixava en aquests detalls més fotogràfics. També té de bo que canvies la forma de veure el món; ara sempre estic pendent de detalls, de reflexos, de les ombres… El dolent: que pot ser obssessiu i pot crear una dependència de voler acontentar els seguidors quan el primordial és que tu mateix estiguis satisfet de la teva feina. Un altre inconvenient és creure’t que ets un fotògraf, quan l’únic que ets és un usuari d’una xarxa social que ara mateix està molt de moda. El tenir bon ull per disparar ajuda, utilitzar aplicacions per editar fotos està molt bé, però d’aquí al nivell dels grans de Tarragona, com poden ser @pepescoda, @ramginer o @davidoliete, queda molt. Instagram és una eina més per gaudir de la fotografía.

Recomana’ns cinc perfils d’Instagram que no ens podem perdre.

La pregunta difícil, on els amics que no hi apareguin es poden molestar… Però, com la majoria ja han estat fotògràfs dels mes, no es poden enfadar.

A vegades des de Tarragona no valorem el que tenim més a prop; per això m’agrada que gent de fora vingui i ens ho recordi amb les seves fotos. Gent com el @seojmi, molt actiu i sempre fent fotos espectaculars; també la @loreninst, on pots veure que les coses senzilles poden ser les més maques, i per últim, el @schutss, el gran tapat per la seva dona @dete_71, però que discretament s’ha fet un gran nom amb una galeria única.

Ja a Tarragona, i amb un estil tarragoní 100 %, l’@aangueraroig, un mestre de l’street de la Part Alta; vigileu si esteu passejant pel casc antic, potser sortiu a #unaaltra….

I un de Batea, com l’amic @labolainfinita, un estil molt peculiar, potser borrós fins i tot, però que de nit i de concert es transforma i fa unes fotos increïbles.

Des de quan et dediques a la fotografia? I a la fotografia castellera?

Amb l’arribada de la fotografia digital m´hi vaig començar a interessar, i per Santa Tecla del 2008 vaig fer la primera foto de la @collajovetarragona; les xarxes socials van ajudar molt a donar-me a conèixer, i el fet de captar detalls i no la típica postal del castell també van agradar.

Com definiries el teu estil fotogràfic en general?

No tinc cap estil concret, suposo que encara està per arribar; vaig aprenent de tots els qui segueixo. M’agrada anar trobant-me situacions i fer les fotos. No m’agrada preparar-les, es perd la naturalitat. Per això, m’agraden les fotos d’street, com les del @davidtarragona. També utilitzo molt una aplicació que és diu VSCOCam, i una especialista d’aquest estil és la @pauliii28.

Foto: Dani Seró

Foto: Dani Seró

 

Què ha de tenir, segons el teu punt de vista, una bona foto de castells? I què tens en compte quan fas una foto d’un castell o d’una plaça castellera?

És complicat, ja que tots els que fem fotos de castells intentem captar sensacions, emocions, mirades…, però després la foto que té més èxit és la de la postal amb l’aleta de l’enxaneta. Els que està clar és que no calen castells de màxima dificultat per transmetre el que vols; per exemple, la feina que fan el Jean Segovia amb els castellers d’Altafulla o el Rodrigo Sicilia amb els Nois de la Torre.

Si estàs a un balcó, saps que les fotos de les pinyes tindran molt d’èxit, la geometría gairebé perfecta impacta molt, perquè, des de baix a plaça, no et pots imaginar el que passa al nucli del castell. Si toca fer fotos des de terra, dirigeixes l’objectiu amunt, buscant mans, faixes i mirades de castellers.

Quin tant per cent hi ha de tècnica i quin tant per cent d’intuïció, atzar i creativitat en una foto de castells?

Has de saber-ho combinar tot. Però l’atzar hi juga molt, ja que els castells no són una ciència exacta; pots tenir-ho tot preparat i que el castell no es carregui, o que el casteller que més celebra aquell castell baixi per la rengla contrària, o que davant teu algú aixequi els braços per celebrar-ho. T’has d’adaptar i aprendre de les situacions.

Quins són els fotògrafs de castells que més t’agraden i per què?

És obligatori començar pel bon amic @barruz, ha tingut una evolució espectacular, de no haver fet mai fotos de castells a tenir un nivel altíssim. Un ‘aprenent’ que supera el ‘mestre’. La Laia Diaz, @ladykirschen, abans transmetia les diades amb paraules, ara gaudim d’unes imatges sorprenents. Captant detalls emotius i explicant històries amb la càmera. El @jontcphoto, un altre crack de les places, algú que coneix molt i molt bé aquest món, ja que havia estat casteller fa uns quants anys. I, per últim, dos dels grans, molt grans, com el Marc Serarols, @seracatbcn, i l’@antonicoll, els dos tops de la fotografia castellera, dos referents i dos mestres de qui aprendré contínuament.

Foto: Dani Seró

Foto: Dani Seró

Has estat, d’altra banda, un usuari suggerit per la xarxa Instagram. Com es viu l’experiència de tenir més de 26.000 seguidors de totes les parts del món? És estimulant, agobiant?

És una bonica expèriencia, perque és estimulant que a algú dels responsables d’@instagram els agradi la teva galeria fins al punt de recomanar-la als nous usuaris de l’aplicació. Després és enganyós, són nous seguidors que lamentablement no aporten gaire. La gent de fora d’Instagram queden més sorpresos del nombre de seguidors, perquè no coneixen aquest premi què és estar suggerit. El que m’agrada és la curiositat que tenen els estrangers quan publico una foto de castellers, els impacta molt, i és un orgull poder explicar el fet casteller a gent de tot el món.

Durant el mes de setembre ens ensenyaràs com prepares i vius personalment Santa Tecla a través de 5 imatges. Ens en pots avançar algun detall ja?

Crec que alguna foto de castells hi haurà…; les altres les que vagin sorgint de l’experiència de viure aquestes festes de Santa Tecla com a Fotogràf Convidat, amb molta responsabilitat i amb moltes #GanesdeSantaTecla, però gaudeixo molt del Correfoc, del Seguici, de la Baixada de l’Àliga…

Vols afegir alguna cosa que creguis oportuna de comentar?

Tot i ser home de poques paraules, com diu el @vitex, és el moment dels agraïments, en primer lloc als responsables de Cultura que han pensat en mi; també a la @collajovetarragona, perquè, gràcies als castells que fan, he pogut créixer artísticament, i per últim a la meva familia, a qui robo temps fent o editant fotos, però que comprenen que gaudeixo molt fent-ho i que el temps “enganxat” al mòbil té una petita recompensa.

Dani Seró

Durant tot el mes de setembre, us convidem a acompanyar el Dani amb les vostres imatges al voltant de les festes i la cultura popular; poden ser noves o antigues i només cal que les etiqueteu a Instagram amb #ElFotògrafiSantaTecla. Cada setmana en destacarem una al nostre compte, que formarà part de l’exposició que farem al desembre sobre “El Fotògraf Convidat 2015″.

Moltes gràcies, Dani, per les teves paraules i les teves imatges!

Entrevista: Rosa Comes
Imatges: Dani Seró (@danisero a IG)
Foto de perfil: Mònica Huber



1 Comentari

  1. Ton
    15/09/2015 Respon

    Molt be Dani. Ja ets un crak !!! de la fotografía. No ho dic sols jo. Ho avalen 26.000 seguidors, que no son pocs ....Però tu no t'ho creguis mai, perquè axis seguiràs volen millorar i nosaltres seguirem disfrutant de les teves fotografies tant bones. Per cert, coincideixo amb tu, en que tens "dos nenes meravelloses i fotogèniques. Enhorabona!!! per tot.

Deixa un comentari