Allò que molts de nosaltres probablement coneixem millor de Tarraco Viva són els espectacles de gladiadors que tenen lloc cada any a l’Amfiteatre i les recreacions històriques que omplen els jardins del Camp de Mart. El Festival romà de Tarragona, però, precisament es caracteritza per incloure tant aquestes propostes dirigides a un gran públic com actes d’interès per a especialistes, i també perles de petit format que, essent totalment assequibles per a un públic encuriosit, compleixen amb la premissa de la divulgació rigorosa però des d’un punt de vista més íntim i emocional, apel·lant a les històries d’alguns protagonistes del moment i apropant-nos les tècniques artístiques i lúdiques mitjançant la pràctica directa.

Fora de la intenció de recollir els imperdibles de Tarraco Viva, avui hem triat 5 propostes que creiem que podeu tenir ben en compte si voleu viure un Festival més polièdric. I, per fer-ho, ens hem basat ens els 5 blocs temàtics que l’estructuren: el polític, el militar, el cultural, el religiós i el de la vida quotidiana. Així, doncs, ara que comencen els dies més intensos d’aquest esdeveniment i que tenim un cap de setmana ple de possibilitats, us descrivim una activitat de cada eix, perquè pugueu fer un tastet dels diversos àmbits de la Tàrraco romana.

Política
Lívia i August, un retrat familiar, novetat d’aquesta edició: Livia Drussilla va ser esposa d’August, mare de Tiberi, àvia de Claudi i besàvia de Neró, tots ells emperadors. Dotada d’una gran intel·ligència i astúcia, va exercir una gran influència sobre August. Es diu que va ser Lívia qui realment va fer i desfer casaments, i, fins i tot, se la culpabilitza d’algunes morts. L’Assumpta Mercader la fa reviure i fa que expliqui, si més no, la seva veritat.

Quan la podeu escoltar?
Dv. 15 i ds. 16, a les 20 h, al Recinte Firal del Palau Congressos. Preu: 5 euros.

Militar
De re militari. Lucius i Marius, novetat d’aquesta edició: Lucius i Marius són dos soldats veterans de la XIII Gemina, legió que va acompanyar Cèsar en el seu pas pel Rubicó. Amics des de molt joves, han lluitat junts en grans batalles, però ara estan separats per les seves idees polítiques. Lucius s’ha llicenciat de l’exèrcit amb honors després de la batalla de Filipos; Marius segueix en actiu ocupant el lloc d’optio i somia a convertir-se en centurió. Josep M. Piñol i Alberto Esparza ens apropen els seus records.

Quan els podeu escoltar?
Ds. 16 i dg. 17, a les 11.30 i a les 12.30 h cada dia, al Circ romà. Preu: 5 euros.

Cultura
Studio. Un paisatgista d’època d’August: A Roma, tant la influència de les pintures hel·lenístiques com de les poesies bucòliques de Virgili van facilitar la consolidació de la pintura de paisatge com a gènere. En aquest paisatge, que era salvatge, encara que protector i generador de vida, sempre hi apareixia un element de civilització: un petit temple, una columna, un hermes o una escultura. Si sou aficionats al dibuix i la pintura, en aquest taller podreu experimentar aquesta tècnica de la mà de l’Emma i el Jesús, de MV Arte.

Quan podeu agafar el pinzell?
Dv. 15, a les 18 h; ds. 16, a les 12.30 h i 18 h, i dg. 17, a les 12.30 h. A la primera planta de l’Antic Ajuntament. Preu: 5 euros. A partir de 10 anys.

Religió
Els misteris de Dionís: En aquest àmbit us proposem una xerrada amb sorpresa final… Una novetat del Festival que probablement farà escriure moltes línies en un futur. El mite històric de les bacanals i les orgies respon a una imatge distorsionada dels rituals executats pels adoradors de Bacus. L’èxtasi bàquic fou tan sols una de les formes de venerar Dionís i de superar la realitat quotidiana per entrar en una altra dimensió, divina i escatològica. De tot això parlarà Pedro Á. Fernández i us recomanem que us quedeu fins al final, perquè es presentarà un projecte de recreació històrica mitjançant la fotografia que ha estat impulsat per Rafael López-Monné i que implica una llarga llista de persones. Valdrà molt la pena, us sorprendrà!

Quan?
Ds. 16, a les 20 h, a la Volta del Pallol. Entrada lliure.

Vida quotidiana
Ad gloriam veneris, també novetat en aquesta edició: Dues prostitutes, Lidé i Friné, enfrontades, però al mateix temps unides per una professió que les porta a ser persones sense cap tipus de drets a la societat romana. No importa si ets una meretriu de luxe o vens el teu cos per dues ases: a l’hora de la veritat són dues dones soles i rebutjades per tothom, encarnades per Viviana Salvador i Marta Antolín. Un nou diàleg que afegeix matisos a un tema tractat al llarg de diverses edicions del Festival.

Quan les podeu escoltar?
Dv. 15 i ds. 16, a les 22 h i 23 h, al Circ romà. Entrada: 8 euros.

Text: Rosa Comes
Imatges: Laia Marín – Tarragona Cultura
Informació dels actes extreta del Catàleg de Tarraco Viva