Arts visualsBloc

Barcelona 1714: setge virtual i innovador

La directora tarragonina Anna M. Bofarull compagina la preproducció de les pel·lícules 'Barcelona 1714' i 'Sonata per a violoncel'
18/06/2013
Fotograma de 'Barcelona 1714'

Si els fets del 1714 haguessin passat als Estats Units, els americans ja n’haguessin fet vint pel·lícules“, bromeja la cineasta Anna Maria Bofarull. El setge de Barcelona i la resistència encapçalada pel general Villaroel i Rafael Casanova no han generat fins ara una filmografia extensa, però aquesta directora tarragonina treballa per posar-hi remei. Bofarull dirigirà Barcelona 1714, pel·lícula que traslladarà aquesta “història molt potent” a la gran pantalla i que s’estrenarà l’any vinent, coincidint amb el 300 aniversari de la caiguda de la ciutat.

Barcelona 1714 explicarà la història de l’Agnès, una jove de 18 anys que viu una relació d’amor en una ciutat assetjada des de fa mesos. Protagonista jove per a una pel·lícula que busca amb insistència el públic juvenil. “La pel·lícula està destinada sobretot a un públic jove que no coneix amb exactitud què va passar l’Onze de Setembre, però també per a un públic estranger“, explica Bofarull. De fet, el projecte és fruit de la iniciativa del productor Heiko Kraft, un alemany afincat a Catalunya apassionat per la història i estranyat per la manca d’una pel·lícula sobre un dels capítols més transcendents del Principat.

El procés de preproducció està sent llarg i complicat, fruit de les estretors econòmiques del moment, però també perquè el film assaja noves formes de producció i distribució. Bona part de l’equip tècnic i artístic renuncia en un primer moment al seu catxet, a l’espera de poder recuperar-lo amb els futurs beneficis de la pel·lícula. És a dir, que es cobrarà si el film dóna beneficis. “El futur del cinema a casa nostra no pot passar sempre per aquí, però són moments difícils i ens hem volgut reinventar“, argumenta Bofarull, contenta per les nombroses col·laboracions que han rebut fins ara. Bona part dels mecenes que col·laboren en la campanya de micromecenatge també reben participacions de la pel·lícula.

El rodatge de la pel·lícula començarà aquesta tardor i es farà íntegrament en interiors, utilitzant la recreació d’exteriors en 3D mitjançant ordinadors, aconseguint un acabat com el de les imatges que acompanyen aquest article. Aquest acabat digital és, en part, per rebaixar despeses, i en part també per aconseguir una estètica més propera al públic juvenil tan buscat. Bona part de l’estratègia de distribució també fuig dels convencionalismes: la pel·lícula s’exhibirà en alguns cinemes, però també es podrà descarregar en una aplicació a través de dispositius mòbils, des de la qual també es podrà accedir a d’altres continguts com la banda sonora o un videojoc.

Paral·lelament, Bofarull també treballa en la pel·lícula Sonata per a violoncel, de la qual ja en vam parlar l’any passat. Finalment l’actriu Montse Germán es posarà a la pell de la Júlia, una violoncel·lista d’èxit que intenta conviure amb el diagnòstic de la fibromiàlgia. El rodatge també començarà aquest mes d’octubre i es podria estrenar a la primavera de 2014. “Aquest 2013 està sent una bogeria, però esperem que valgui la pena!“, diu Bofarull, esperançada.

Jordi Suriñach



4 Comentaris

  1. Jordi
    28/06/2013 Respon

    Una iniciativa genial!!
    Us deixo aquí un enllaç interessant d'una Ruta del 1714 arreu del territori Català,per si us pot ser d'interès.
    Salut i endavant!!!!

    • Ivan
      01/07/2013 Respon

      Jordi... i l'enllaç? ;)

  2. Ivan
    21/06/2013 Respon

    Possiblement esdevindrà el primer film de manufactura catalana sobre la història del nostre poble al segle XVIII, i tecnològicament també serà innovadora, doncs emprarà un format de filmació inèdit fins ara a la filmografia catalana i espanyola.
    Una gran iniciativa feta realitat que manté viva la història de Catalunya durant els fets del 1714.
    Enhorabona i gràcies als seus impulsors!

  3. Albert
    21/06/2013 Respon

    Molt bon dia companys!! Ja tinc moltes ganes de poder veure la peli, n´estic segur què sera una molt bona peli, per veura i gaudir, de la nostre Terra Catalana!!! Endavant i molta força companys!!!!

Deixa un comentari