A en Joan Rioné li agrada explicar històries i ha utilitzat gairebé totes les formes possibles per transmetre el que li rondava pel cap: com a actor, com a contacontes, com a titellaire, etc., sempre sota el paraigua de la companyia Genovesa Narratives Teatrals. Fins que fa tres anys va decidir que les històries també es podien plasmar en un llibre. “Així no moren mai!”, exclama amb aquesta barreja d’entusiasme i tranquil·litat que el caracteritza. Així va néixer Piscina, un Petit Oceà, una editorial tarragonina especialitzada en contes il·lustrats que, tres anys i cinc llibres després, encara el futur amb il·lusió malgrat la incertesa que tot ho contamina en els temps que corren. Qui encara no hagi tingut l’oportunitat de fer-se amb cap dels seus llibres aquests dies pot introduir-s’hi gràcies a l’exposició que mostra els dissenys i il·lustracions d’aquest projecte editorial.

Al desembre de 2012 es va publicar El calaix de l’artista, el primer conte de Piscina, un Petit Oceà, que adaptava un espectacle de Genovesa. “M’agraden molt els llibres i, especialment, la literatura infantil i juvenil. Ja havia tingut alguna experiència editorial i ens vam plantejar que les històries que explicàvem amb la veu es podien complementar en paper”, recorda Rioné. A aquella estrena li han seguit quatre històries més, a ritme de dos per any. Molts d’aquests llibres han estat premiats i reconeguts dins del sector i l’editorial ja ha aconseguit distribució arreu de Catalunya, un element clau per garantir-ne una bona comercialització. Tot i la prudència que recomana una empresa d’aquestes característiques, el projecte sembla consolidat i encara l’imminent 2015 amb la perspectiva de publicar dos o, fins i tot, tres nous llibres.

“Que el lector s’ho passi bé. És la millor manera de formar lectors i persones”, sentencia Rioné, contundent, quan se li pregunta sobre l’objectiu de la seva aventura editorial. “De vegades molts contes s’obsessionen amb la càrrega divulgativa i crec, sincerament, que de vegades pot arribar a ser contraproduent. No s’ha de renunciar mai a la ironia i al joc”, afegeix. L’entreteniment, per tant, és una de les característiques de l’editorial, però no l’única. El procés de producció és mima al detall i, per això, només s’utilitzen recursos del territori, tant tècnics com personals. “Com a lector em trobo sovint que grans editorials fan els seus llibres a països molt llunyans, sense oferir cap garantia de les condicions de la gent que hi ha treballat. Si com a lector em preocupa, com a editor hi intento posar remei.”

Equip Piscina un petit oceà en la presentació d'un dels llibres

I pel que fa als il·lustradors, compleix al cent per cent el que diu. Cinc llibres, cinc il·lustradors diferents, tots ells catalans, tres tarragonins: Mar Borrajo, Marta Contreras i Elisabet Díez Anduluplandu. “Quan tenim el text enllestit busquem quin il·lustrador s’hi escau més”, aclareix Rioné, qui té clar que “les il·lustracions fan la història més atractiva i, en certa manera, no l’allunya tant del llenguatge teatral”. Això sí, en un dels propers llibres la imatge tindrà un pes molt menor. “De vegades ho donem tot fet al lector. Parlem d’un nen i sempre es veurà tal com està dibuixat al llibre. Està bé desenvolupar l’imaginari personal”, avança. Sigui com sigui, qui vulgui podrà submergir-se en aquesta piscina de dibuixos, traços i colors en una exposició a la Cocotte fins a finals d’any. Pel que fa als escriptors, en Joan Camises, en Joan Calçotets i en Joan Barrets, tots bons amics de Rioné, es reparteixen l’autoria dels textos.

Les històries, en definitiva, es poden explicar i adornar de moltes maneres, fins al punt que suren tranquil·lament en el que per a un adult és un simple piscina, mentre que per a un infant es transforma en un oceà infinit, misteriós i temptador. “No hem de perdre mai la mirada d’un nen”, ens convida Rioné. Fem-li cas i, en el fons, serem una mica més feliços, que és del que es tracta.

Jordi Suriñach
Fotografies cedides per Joan Rioné